2012. augusztus 24., péntek

Diana Peterfreund: Ébredj velünk

"A LEGFRISSEBB HÍREK: Az elszánt, fiatal TV-producert, Becky Fullert kirúgják a New Jersey-i helyi reggeli műsorból, így szakmai élete – magánéletéhez hasonlóan – kilátástalanná válik. 
Kétségbeesetten, de töretlen optimizmussal, Becky elhatározza, hogy talpán landol, és egyszer csak a Pirkadat, egy New York-i TV-csatorna bukdácsoló reggeli hírműsorának alkalmazásában találja magát. A csatorna viszont gyorsabban süllyed, mint maga a Titanic, és a béka feneke alatti nézettség csupán a jéghegy csúcsa: a stúdió kamerái a kőkorszakból származnak, a vezető producerek pedig reklámblokkonként adják egymásnak a kilincset. Becky megígéri a csatorna igazgatójának, hogy megállítja a zuhanást és fellendíti a nézettséget. Ennek érdekében a legendás híradóst, Mike Pomeroy-t kéri fel műsorvezetőnek egy olyan ajánlat kísértében, amelyre lehetetlen nemet mondani. Mike-nak persze borsódzik a háta a műsor komolytalan témáitól, ráadásul a másik – hozzá hasonlóan a végletekig hiú – ex-szépségkirálynővel és társműsorvezetővel, Colleennal is azonnal összeakasztja a bajszát. Becky életében az egyetlen jó dolog Adam Bennett, a csatorna egy másik, igen jóképű producere, ám az Ébredj velem sikertelensége kettejük bimbódzó kapcsolatára is árnyékot vet. Miközben Mike és Colleen a kamerák előtt iszapbirkóznak, Becky minden erejével szerelmi élete, hírneve, illetve maga a műsor megmentésén fáradozik, mielőtt a csatorna végképp lehúzná előttük a rolót."

Na ez az a könyv,amire igazából nem a története miatt voltam kíváncsi, - hiszen a fülszövegből következtethetünk,hogy ez egy szokásos happy enddel végződő könyv lesz - hanem arra,hogy hogyan írták meg,hiszen nem mindig sül ki jó abból ha egy filmforgatókönyvből csinálnak könyvet. Szerencsére     itt ezzel nem volt gond,sőt nekem kifejezetten jobban tetszett,mint maga a film.

Kezdetben nézzük a negatívumokat.Egyrészt,mint említettem,a történet eléggé kiszámítható,szóval nem túl csavaros a sztori,azt ne várjátok tőle. A másik dolog,hogy a végén picit untam,hogy másról sem olvasok,csak hogy: Becky Mike-kal beszél. Becky a főnökkel beszél. Becky Colleen-nal beszél.
DE ezek ellenére nagyon élveztem a könyvet,hiszen Diana stilusa könnyed,a humor minden sorát átjárja, és ezzel elérte a célját: megnevettetett. Főleg Ernie bevállalós részei (egyébként ezért érdemes megnézni a filmet+ Harrison Ford arcát ahogy reagál a látottakra  :D  ), és Lenny a "hithű" zsidó beszólásai.

Miután végeztem a könyvvel,megnéztem a filmet is,de azt kell mondanom,nyomába sem ér. A könyv sokkal részletgazdagabb,a szereplőket,érzéseiket is sokkal jobban  megérthetjük, míg a filmet inkább felületesnek mondanám,egyáltalán nem mélyül el semmiben sem.Bár azért mégiscsak érdemes megnézni a fentebb említett jelenet miatt + a színészi játékért,de csak szigorúan a könyv után! 

Összességében egy pozitív csalódás volt,és ezek után lehet,hogy nyitottabb leszek a forgatókönyvekből irt könyvekre is.

A könyvet köszönöm a Cor Leonis kiadónak.

(a középső kép innen van)

5/4


Eredeti cím: Morning Glory
Fordító: Balika Anna
Kiadó: Cor Leonis
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 230





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése