2013. január 23., szerda

Hírek

Cor Leonis

Mindre nyitott oroszlános kiadónk idén sem tétlenkedik,sőt már januárban számíthatunk újdonságokra tőlük:

Syd Field: Forgatókönyvírók munkafüzete
Bár én nem vagyok érdekelt a témában,de aki egy kis ingerenciát érez a forgatókönyvírás iránt annak minden bizonnyal hasznára válhat,a fülszöveg legalábbis biztatóan hangzik :) Megjelenés erre a hétre várható.
Itt bele is lehet olvasni.
És akit jobban érdekel a téma,annak most érdemes ellátogatnia a kiadó könyváruházába,mert a szerző összes művét megvásárlók után hajítanak ajándékba egyet a könyvekben elemzett filmek közül DVD formában. 
Részletek itt.


Karen Chance: A hajnal átka (Cassandra Palmer 4.)
A sorozat rajongóinak örülhetnek,hiszen a hosszú szünet után már nem kell sokat aludni,hogy a kezükbe vehessék a folytatást,hiszen a kiadó január 31.-re ígéri a megjelenést.Akik elsőnek tervezik beszerezni,azok most ráadásképpen 1.999 ft-ért (egy ezressel olcsóbban) előrendelhetik a könyvet január 30.-ig
Itt előrendelhetsz és bele is olvashatsz a kötetbe.
Az 5. rész Holdvadász címmel valószínűleg  a Könyvhétre érkezik majd.



Még a télen érkezik:

Jasper Fford: A Jane Eyre eset (Thursday Next 1.)
A szerzőt és a könyvet nem ismerem sajnos de a cím és a külföldi borító láttán érdekes lehet :)  Annyit azonban tudni lehet,hogy a fordító Tóth Tamás Boldizsár,akinek a Harry Potter könyveket is köszönhetjük magyar nyelven.
Megjelenés : február 15.
A folytatás a Könyvfesztiválra(április 18-21) jelenik meg.Ennek még nincs magyar címe,külföldön Lost in a Good Book néven fut.




A Könyvfesztiválra írják (a kiadó online áruházán) a megjelenését Junot Díaz: Így veszítheted el... valamint Syrie James: Jane Austen elveszett kézirata című könyveknek.

Őszre ígérik az Ördögkatlan(Anna Pigeon sorozat) folytatása az Oroszlánkörmöket is.

Idén érkezik még,de nem találtam hozzájuk időpontot:
Junot Díaz: Oscar Wao csodálatos rövid élete
Karen Marie Moning: Iced - a Tündérkrónikák világából megismert Dani kalandjainak folytatása (ez mindenképpen a beszerzendő listámon van)
Alaya Dawn Jonson: The Summer Prince - ezt sem ismerem,de a a fülszöveg és külföldi borító alapján kíváncsi vagyok rá. Itt van magyar fülszöveg.




Blogszülinap


Nem,nem ma van,hanem 18.-án múlott 2 éve,hogy elkezdtem írni blogot írni. Azt tudom,hogy ez volt az egyetlen újévi fogadalmam amit be is tartottam,szóval ezt értékelni kell :)

Mivel a blog szülinapja nem sokkal az óév vége után van és mivel nemrég írtam meg a 2012-es összefoglalómat abban nagyjából benne vannak a "másodéves" dolgaink (az elsőévesre meg sajnos nem emlékszem) szóval akit érdekel az ott megnézheti.Ennyire ne tolongjatok :D

De azért írok pár számot -mert ugye azokat szeretjük- ami onnan kimaradt és a két eltöltött évre jobban vonatkozik.
-195 bejegyzés született (ezt is is beleszámítva)
-19347 nézték meg a blognak valamely részét (ezt én is gyarapítottam míg meg nem találtam hol kell kikapcsolni,hogy engem mellőzzön ez alól)
-mint az oldalt is látszik,a legtöbbet megtekintett bejegyzés címet a Gyűrűk Ura tartja (1892 megtekintés,ami kicsivel több mit a duplája a második helyezettnek)
-a keresési kulcsszavak között(nem meglepően) a gyűrűk ura térkép -és ennek szinonimái-  vezet
vannak elég vicces dolgok is,amik alapján kidobja a kereső a blogot,csak azt sajnálom,hogy ezeket nem írtam össze-nem is rossz ötlet :D

Akármennyire is szeretem a blogot és a blogolást,sokszor nem jut rá időm,vagy csak lusta vagyok/nincs hangulatom bejegyzést írni.Ezért már megfordult a fejemben,hogy abba kellene hagynom,de olyan jó leírni a gondolataimat a könyvekről,ha máshogy nem is talán ilyen formán kiadhatom magamból.És ha esetleg egy bejegyzéssel el vagyok maradva,már rosszul érzem magam,hogy nem írtam meg. Szóval mindenképpen folytatni fogom. :)
Új bővítéseket,'rovatokat' nem ígérek,mert tudom,hogy úgy sem tartanám be,és se ötletem,se ingerenciám nincs most ilyenbe belefogni,ezek alól talán kivétel,hogy néhány megjelenéssel kapcsolatban infót szolgáltatok majd(főleg a Cor Leonis kiadótól,hiszen velük vagyok kapcsolatban "hír ügyileg" ).

Remélem jövőre-természetesen megkésve- újra megünnepelhetem a blog születésnapját :)


Christopher Paolini: Brisingr (újraolvasás)

Örökség 3.
"Csak alig néhány hónapja, hogy Eragon kiejtette a „brisingr” szót, amely az ősi nyelven azt jelenti, tűz. Azóta nemcsak azt tanulta meg, hogy szavak segítségével varázslatot alkosson, hanem számtalan próbával is szembe kellett néznie. A Birodalom ellen vívott ádáz és véres csatában az Égő Mezőkön, ahol Murtaghgal és Tövissel is meg kellett küzdenie, sárkányával, Saphirával együtt kis híján odavesztek. Ám a kalandoknak koránt sincs vége – és Eragont számtalan ígéret köti, amelyeknek talán nem is tud eleget tenni. 
Eragon megígérte unokatestvérének, Rorannak, hogy segít kiszabadítani Katrinát Galbatorix fogságából. Roran, aki elmenekítette a falubelieket Carvahallból a Birodalom pribékjei elől, időközben rettenthetetlen harcossá vált, kiérdemelve a Vastörő melléknevet a vardenek között, akik szintén Eragonban bíznak – szükségük van erejére és tehetségére, hisz ő az utolsó szabad Sárkánylovas, akinek esélye lehet a félelmetes, velejéig gonosz, hihetetlen mágikus erővel bíró Galbatorix ellen. Eragont szorítja az idő és a rengeteg feladat: még annyi mindent kell megtanulnia a mágiából, meg kell győznie a törpéket, hogy álljanak Nasuada királynő és a vardenek mellé, el kell látogatnia Ellesmérába a tündékhez… 
Vajon képes lesz-e ez az egyszerű parasztfiú arra, hogy egyesítse a lázadó erőket, és megdöntse a zsarnok király uralmát? 
Hogy hogyan végződik a Birodalom és alattvalói, valamint a törpék, tündék, sárkányok, mágusok sorsa, azt Az örökség tetralógia készülő, negyedik kötetéből tudja majd meg a Kedves Olvasó."

Mint az előző két résznél már említettem a 4 rész előtt - ami már a polcon figyel -  mindenképpen újra akartam olvasni az előzményeket,hiszen  négy év alatt sokat felejt az ember,és így most sokkal jobban képben vagyok az apró dolgokat tekintve,amik már rég kimentek a fejemből.

Azt kell mondjam,hogy a regény második olvasásra is ugyanolyan lebilincselő és szórakoztató,és a csavarokat tekintve is volt meglepetés köszönhetően a "jó" memóriámnak :)
Sokan mondják,hogy Paolini szeret koppintani, - igen,az alapokat tekintve lehet hogy vannak benne más művekre hajazó dolgok - de ezekkel ne is foglalkozzunk,hiszen ebből már szerintem rég kinőtte magát az egész sorozat Alagaesia világa egyaránt.A fő ok amiért szeretem,mégsem a világ - bár odavagyok a sárkányokért,pláne ha még értelmesek is,nem csak hercegnőket rabolnak meg kleptomán módon gyűjtögetnek - hanem az,hogy annyira bele tudom élni magam a szereplők helyzetébe,hogy érzelmileg is megérint.És nem csak szomorú leszek ha valamelyikük az,de el is gondolkozom,hogy ebben  a helyzetben mit is kellene tennem,mit csinálnék ha ott lennék,merre indulnék stb. A legjobban Eragonnal sikerült azonosulnom,ami őszintén szólva még engem is meglepett,hiszen nem sok hasonlóságot tudok felfedezni kettőnk között,de mégis ő került hozzám a legközelebb és persze Saphira. Utóbbi nagy kedvencem,és nagyon jóra sikerültek az ő szemszögéből megírt fejezetek,és így jobban sikerült elhinnem,hogy ő akármilyen okos és kedves,mégis egy vadállat.Az elején kicsit fura is volt,hogy máskor magvas gondolati vannak amikor az emberekkel beszél,de mikor magában van teljesen másként jár az agya,de ez teszi őt olyan különlegessé.Ehhez tenném még hozzá,hogy ötletes volt ahogyan a dolgokat több tulajdonságot összekapcsolva nevez meg pl. lelkének-szívének-társa Eragon, vagy csontot-törő-föld ezekből látszik,Saphira hogyan fogja fel maga körül a dolgokat.

És akkor még nem is beszéltem a többiekről pl. Nasuadaról,akit bár sokszor nem mindig szívleltem a döntései miatt,ő mindig a vardenek helyzetét tartja szem előtt,de mégis sikerül igazságosnak maradnia.
Roran részeit még most se szeretem annyira,de azért már voltak olyan pillanatok,amikor élveztem azokat is.
Most nem akarok minden számomra kedves szereplőt külön részletezni,de akiket érdemes megemlíteni azok: Angela,Solembum(bár most nem sokat szerepelt),Oromis és Glaedr.

Sok jó és érdekes  esemény volt ebben a kötetben - egyik kedvencem a kardkovácsolás,és persze a légi csatáknak is mindig örülök -de így is sok kérdés marad megválaszolatlanul,amire reményeim szerint választ fogok kapni az Örökségben,és nagyon szeretnék egy Murtagh/Tövis szemszöget,valamint Shruikanra is kíváncsi vagyok.

Összességében azt mondhatom,hogy ez - eddig - a kedvenc kötetem,szóval csak ajánlani tudom az olvasását,főleg azoknak akik haboznak,mert esetleg az első vagy második rész nem győzte meg őket.Akik meg még el se kezdték a sorozatot azok húzzanak bele :)

U.I.: a borítót már meg sem említem :)
A középső képek az Eragon's Guide to Alagaesia-ból vannak


5/5

Eredeti cím: Brisingr
Fordító: Bihari György, Sóvágó Katalin 
Kiadó: Európa kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 750

2013. január 18., péntek

Marissa Meyer: Cinder

Holdbéli krónikák 1.
"126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van… 
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”. Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet."

Bár kiskoromban nem nagyon néztem a Disney-féle hercegnős történeteket (na jó,párat azért láttam),most egyre inkább rá vagyok kattanva a tündérmesék modern átdolgozásaira.A Cinderrel már akkor szemeztem,mikor még híre se volt magyar megjelenésnek- igen a borító hívta fel rá a figyelmem - de nem mertem bevállalni.

A Hamupipőke sztorit mindenki ismeri: gonosz mostoha,2 mostohanővér,szegény elnyomott lány,bál,tök,herceg,éjfél,elhagyott cipő,kicsi láb,happy end.
Ezt fogta Meyer (nem,nem Stephenie) és újragondolta,a fülszövegben leírt módon(bocsi de nincs kedvem megint leírni,szerintem az bőven összefoglalja a történetet,és lehet hogy óhatatlanul spoilereznék).
Szóval,a jövőbeli lét,és "hamupipőke" robotosítása jó ötlet,értékelendő...a kivitelezés már hagy némi kivetni valót maga után.

Először inkább azt mondom ami nem tetszett,hogy előbb túl legyünk rajta.Mint mondtam,jó ötlet volt a távoli jövőbe  tenni az egészet,csak akkor ki is kellett volna dolgozni a világot,mert így elég keveset tudunk meg róla.Új Pekingben vagyunk,meg is tudunk róla pár dolgot(sok mindent nem),aztán hogy a Föld többi részén mi van arról fogalmunk sincs,össz-vissz a földrészek vezetőivel találkozunk futólag,pedig úgy gondolom,hogy a IV. világháború biztos kihatott rájuk.Apropó világháború: miért is robbant az ki? és hol a francban van a III.? mert arról egy büdös szó nem esik,de tényleg.Már arra is gondoltam,hogy rosszul számozták meg vagy valami ilyesmi lehet a háttérben.
A másik,értem én,hogy fontos A BÁL,mert mint tudjuk fontos dolgok fognak ott történni,de könyörgöm ők ezt nem tudják!!! Mégis mindenki meg van hallva hogy mennyire bálba akar menni holott ezer meg egy nagyobb gondjuk is van. SPOILER pl miután meghalt Kai apja-akiért egy darab könnyet nem ejt és még letörtnek sem látszik- pár óra múlva már az a legnagyobb gondja hogy Cinder nem akar vele elmenni a bálba.Könyörgöm!!!!most hallt meg az apád!!!gyászoljál vagy valami!!! SPOILER
Ha már SPOILER akkor van egy kis nyomtatási hiba.A 330. oldalon Peony ráncolja a homlokát,holott már vagy 5-6 fejezettel ezelőtt meghalt! az inkább Pearl akart lenni nem? SPOILER
És nem tudom,hogy én vagyok ilyen hülye,de Iko most akkor gurul,vagy lépked? :S  Mert az egyik mondatban még hallani a lépteit,a következőben meg odébb gurult.Erről valaki igazán felvilágosíthatna.És a Holdlakókról miért nem esik több szó?Felmentek emberek,megváltoztak és kész?Egy kicsit több részletet ha kérhetném,mert én kíváncsi vagyok rá.


Ezeket leszámítva élveztem az olvasást,magával ragadóan ír az írónő,2 nap alatt kivégeztem és ebből a nagy részét éjszaka és hajnalban olvastam,szóval ez azért árulkodó jel :)
Cinder egy elég erős karakter,önálló és bátor,bár kishitű és néha az orráig sem lát,de azért sikerült megkedvelnem.A másik kedvencem Dr. Erland.Ő elég rendesen ki lett dolgozva,okos és nagy segítség Cinder számára is.Akivel nagyon nem voltam kibékülve az Kai. Ő a kötelező tökéletes pasi,akinek még a piszok sem mert bemenni a körme alá,.mert nehogy már (ne legyen már ilyen tökéletes!!!kérem azt a körömpiszkot!!),ő jó uralkodó akar lenni,soha nem száll el magától,de közben meg tök üresnek éreztem.Szerintem ha nem lenne a könyvben,akkor sem lenne nagy gond,hiszen Cinder a rejtélyes múltjával -amit már az elején ki lehet találni-  és a bizonytalan jövőjével simán elviszi egymaga is a történetet,csak akkor ugye nem lenne meg a love story.
Új Peking nekem egy elég gazdag országnak tűnt(már amennyit tudunk róla) ennek ellenére a betegeit bevágja egy raktárba megrohadni.Legalább valami hospice vagy valami lehetne nekik :S

Összességében nagyon kiszámítható,elég sok hiba van benne,de mindezek ellenére egy aranyos kis mese,egy furcsán kurta véggel ami elég idegesítő,úgyhogy remélem hamar kiadják nálunk is a következő részt,és abban talán több infót kapunk a világról,mert leginkább ezt hiányoltam.
A második rész egyébként piroska meséjét dolgozza át,amibe belekapcsolódik Cinder szála is úgyhogy nem szabadulunk tőle egykönnyen :) És a borítók valami gyönyörűek :')

U.I.:nem teljesen idevág,de csak nekem tűnt fel,hogy a tündérmesékben(pl Hófehérke) nem tudjuk meg a herceg nevét? Csak szimplán herceg.Lehet,hogy Kai is ezért ilyen "papír figura".

5/4

Eredeti cím: Cinder
Fordító: Bujdosó István
Kiadó: Alexandra 
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 432

J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve (újraolvasás)

"A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára. Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. A tizenegy éves varázslójelölt története meghódította az egész világot."

Gondolom a Harry Pottert senkinek sem kell bemutatnom,ezért inkább arról írok bevezetésnek,hogy hogyan találkoztam vele még az első olvasásomkor.
Mikor először jött a nagy Harry Potter láz,én valahogy nagyon kimaradtam belőle,sőt-mint általában- amit nagyon dicsérnek és szeretnek,én azt már 'csak azért sem'. Aztán a tv-ben láttam a filmet,és gondoltam"ez nem is olyan rossz,pont nekem való hókusz-pókuszos,vajon ki-lehet-a-háttérben-találd-ki forma film".Aztán jött a többi rész is,majd a gimiben-mikor megfertőzött az olvasás- sort kerítettem erre a "klasszikusra" is.

Bár ismertem már a történetet,Rowlingnak mégis sikerült magával ragadnia a stílusával,ami roppant egyszerűen,és mondhatni-most még-gyermekien naiv is.Bár ha a célközönséget nézzük(ami később ahogy felnő úgy változik a stílus a későbbi részekben is-ez annyira jó lett szerintem) tökéletesen helytálló és indokolt.
A szereplőket tekintve,Harryt továbbra sem sikerült megkedvelnem.Mint fentebb említettem,amit nekem erőltetnek az pont az ellenkezőjére fordul. Rowling annyira hangsúlyozza,hogy Harrynek mennyire szar,meg hogy annak ellenére hogy híres,meg miket terjesztenek róla,ő mégis kedves,aranyos és önzetlen stb. Nekem ez kicsit már túl sok volt. A többiekkel nem volt különösebb gondom. Bár Harryt nem komálom,ennek ellenére nagyon szívesen olvasok a kalandjairól :)
 Az előbb írtam,hogy elég gyerekes,ennek ellenére voltak alkalmak mikor rendesen beszartam,és nem mertem lelógatni a lábam az ágyról,nehogy elkapja valami.

Összességében azt mondom,hogy akik még nem olvasták - nem vagytok sokan - azok nyugodtan álljanak neki,pláne ha a filmet is látták és az tetszett nekik.Én is nagyon szeretem a filmet,de sajnos az időkorlát miatt sok rész kimarad,ami miatt nem olyan kerek a világ,mint a könyvben.

5/4.5


Eredeti cím: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 288

2013. január 7., hétfő

Boldog új évet,avagy 2012-es összefoglaló + hírek


Először is mindenkinek boldog új évet kívánok,másodszor pedig jöjjön 2012 számokban.(tudom,én sem szeretem őket,de így a legátláthatóbb) 

Olvasás terén igen gyéren álltam ebben az évben,hiszen a 2011-es 108 elolvasott könyvhöz képest idén csak 50 volt,ami kevesebb mint a fele...szóval elég siralmas :(
5  könyvet hagytam félbe különböző okokból (Iszony,How to be a Brit,1984,Taliesin,Éjszakai őrség)
A moly szerint 11 könyvet kaptam( ebből 4 reci,1 rukkolt példány,és 2 csere)de ez így pontosan nem igaz,mert kaptam olyan könyveket is amik nincsenek fent a molyon pl.:Reader's Digest válogatás könyvek,és ezeket nem akartam külön-külön mind felvinni.A hörcsögöt is sikerül visszafogni hiszen csak 12 könyvet vettem,a 30 helyett.
Idén fedeztem fel a pécsi Tudásközpontot,ami hatalmas könyvtár,de sajnos csalódtam,hiszen sok olyan könyv ami nekem kellene nincs meg nekik,vagy mindig kiveszi valaki előlem.

Most pedig hírrek a Cor Leonis Kiadótól!!!


És jöjjön pár hír a Cor Leonis kiadóról/tól,amit még decemberben kaptam,de sajnos a sok vizsgám miatt nem tudtam őket közzétenni,szóval pár dolog már érvényét vesztette pl a karácsonyi akcióról szerintem már nem kell szót ejtenem :S                               Szóval a kiadó most már nem csak a saját könyveit lehet megvenni az online áruházában,hanem más kiadók könyveit is amikre ugyanúgy vonatkozik az alap 20%-os kedvezmény(regisztrált vásárlóknak 25%).
Ez még nem minden,ha valamilyen könyv amit szeretnétek az áruházban látni,akkor ne habozzatok írjatok erre a címre marketing@corleonis.hu .
A Karen Chance rajongóknak jó hír,hogy a következő könyv fordítása nagyon jól halad(a kiadó január vége- február eleje környékén tervezi kiadni,bár a nyomdától is sok függ),és már címe is megvan: A hajnal átka.A Cassandra Palmer sorozathoz továbbra is él a bannner és trailer készítő verseny, melynek határideje 2013. január 28.
Akinek van kedve játszani, szintén a fenti címre küldheti munkáit. (Természetesen játékon kívül bármely könyvükkel kapcsolatban szívesen veszik a kreatív munkákat.)
A tervezett Gary Shteyngart és Jasper Fforde könyvek januárban érkeznek.

A következőt idézem,szerintem úgy egyszerűbb lesz: "A Cor Leonis a Marie Claire december 14-i, illetve a Nők Lapja december 19-i számában 1000 Ft-os kupont rejtett el, amit bármely kiadványukra (tehát a könyvcsomagokra, az akciós és outlet könyvekre is!) fel lehet majd használni.
Persze fontos tudni, hogy a rendszer csak abban az esetben engedi felhasználni a kupont, ha a rendelni kívánt könyvek értéke eléri a kupon összegét, illetve azt is, hogy minden rendelésnél egyszerre csak egy kupont lehet érvényesíteni.
Szerencsére határidő nélküliek, így az egyik felhasználásával lehet csemegézni Karácsony előtt, a másikkal pedig meg lehet várni akár a jövő évi megjelenéseinket is. " szóval tessék előszedni az újságokat(akinek még megvan)!

Azóta megjelent: Rick Levine és Jeff Jawer: Éves horoszkóp 2013
                          Syd Field: Forgatókönyvírók munkafüzete                          Susan Miller Horoszkóp 2013 

Utóbbiból én is kaptam egy példányt a kiadótól,úgy örültem neki!Nagyon szépen köszönöm,élőben még szebb,mint a képen :')
Már csak egy jó helyet kell találnom neki :)